NORGE En Instagram-konto omhandlende arkitektur har de siste ukene hatt en eksplosiv økning av følgere. På bare to uker har kontoen «Arkitekturopprøret» fått 24 000 følgere hvor de blant annet deler før- og etter-bilder av bygninger og annen arkitektur, for å vise kontrasten mellom det klassiske og moderne. Ifølge personene bak kontoen så er folk sjokkerte over hva som blir revet og hva det blir erstattet med.
At arkitektur har en betydelig effekt både på våre følelser og emosjoner vet nok de fleste. Nå har forskningen, i særdeleshet nevrovitenskapen, også konkludert med at arkitektur har fysiologisk og nevrologisk innvirkning, hvor moderne arkitektur utløser stressreaksjoner hos mennesket mens klassisk utformede bygninger og omgivelser har motsatt effekt. En av personene bak Instagram-kontoen, Erik Holm, sier: «Jeg har egentlig ikke skjønt hvorfor det ikke har blitt en større sak tidligere. Alle jeg prater med er helt enige om at alle nye bygg ser helt grusomme ut.»
Psykolog Saher Sourouri, som driver gruppen sammen med Holm, er klar: «Utsmykking, fine fargekombinasjoner og symmetri trigger derimot et velbehag i hjernen. Underlig nok er det hjerneforskere og psykologer som forsker på det, og det virker ikke som om arkitekter kjenner til denne forskningen,». Sourouri videre: «Det som trigger stressresponser er det som er dominerende i dag. Hvis vi antar at forskningen stemmer, så bygges det nøyaktig 0 prosent av den arkitekturen ca. 80 prosent av befolkningen foretrekker. Da blir ikke majoriteten hørt.»
Politikerne i Oslo skyver ansvaret og skylden over på de private, som de hevder står for hoveddelen av utbygginger som blir utført.
Nedenfor er en BBC-dokumentar av Roger Scruton som omhandler skjønnhet og hvorfor det er viktig.