HISTORIE Den 7. juli 1943 viser det tyske stridsvognesset Franz Staudegger ekstremt heltemot da han ensom angriper 50 sovjetiske T-34-stridsvogner og slår ut 22 av dem.
SS-Oberscharführer Franz Staudegger var befal i 1. SS-Panzer-Division Leibstandarte SS Adolf Hitler og en av mange helter i Waffen-SS. Staudegger ble tildelt Ridderkorset av Adolf Hitler personlig for sine prestasjoner under slaget om Kursk den 7. juli 1943.
Grunnen til dette skjedde på slagets første dag, den 5. juli, da Staudegger førte sin Tiger for å møte resten av pansergruppen, som var ledet av Michael Wittmann. Stridsvognen bråket veldig og Staudegger hørte ikke omgivelsene. Plutselig så han et lysglimt og en annen stridsvogn som blokkerte veien. I tårnet stå en person og røkte.
Staudegger steg ut av sin Tiger og skrek til den røykende at han blokkerte veien. Da han kom nærmere fikk han seg en ubehagelig overraskelse: stridsvognen var en sovjetisk T-34 og personen i tårnet var en sovjetisk offiser! Den sovjetiske offiseren ble like forbauset da stridsvognen han hadde observert ikke var en alliert, men den fryktede Tigeren. Staudegger var nå veldig utsatt og helt ubeskyttet. Hans eneste våpen var en håndgranat som han kastet mot T-34-vognens luke, og med både flaks og dyktighet gikk den rett nedi. Men bak T-34-vognen oppdaget han nå den neste ubehagelige overraskelsen: enda en sovjetisk stridsvogn!
Staudegger advarte sin Tiger-besetning og steg samtidig opp på den andre T-34-vognen. Da en fra besetningen åpen luken for å se hva som skjedde utenfor slapp Staudegger ned sin andre håndgranat. For denne utrolige heltedåden ble Staudegger belønnet med jernkorset av 1. klasse. Likevel var dette ingenting mot det som skulle skje to dager etterpå.
Den 7. juli (ifølge noen kilder den 8. juli) gikk sovjetisk panser til angrep ved Psyolknee under slaget om Kursk. Staudegger kunne i begynnelsen ikke delta i kampene da hans Tiger ble reparert. Så fikk han en rapport om at 50–60 sovjetiske stridsvogner nærmet seg. Staudegger og hans menn skyndte seg med de siste reparasjonene og satte full fart for å som eneste stridsvogn møte den numerisk overlegne fienden.
Denne dagen slo denne ensomme stridsvognen ut 17 sovjetiske stridsvogner før fienden retirerte for å omgruppere. Men Staudegger hadde ikke fått nok, og fulgte etter og slo ut fem til; til sammenlagt 22 stykk sovjetiske T-34-stridsvogner. Staudegger brukte hele sitt ammunisjonslager. Dagen etter ble Staudegger tilkalt til Førerens hovedkvarter hvor han ble belønnet med Jernkorsets ridderkors av Adolf Hitler personlig.
Die Schwarze Korps rapporterte om Staudeggers heltedåd den 7. juli 1943:
En kraftig sovjetisk pansergruppe ble innrapportert. Unterscharführer Franz Staudegger, en høy mann fra Kärnten, klatrer inn i luken på sin Tiger og raser ivei retning fronten. På veien forteller en grenadier at fem sovjetiske stridsvogner allerede har brutt gjennom. Da ser han to av dem angripes og ødelegges av enslige menn med nærkampvåpen. På bare noen minutter har hans panserkanon ødelagt de gjenstående tre T-34-vognene. Staudegger er nå i ingenmannsland.
Ytterligere to T-34-vogner åpenbarer seg over en jernbanevoll. Iløpet av et minutt har de blitt redusert til søyler av røyk. Ytterligere fem kommer frem fra en skog utenfor vollen; også de ødelegges etter en voldsom skuddveksling. Mens han fortsetter fremrykkingen ser han den innrapporterte panserenheten ved en ravine. Lynraskt fra en gunstig posisjon sikter skytteren og skudd etter skudd forlater løpet.
Etter at 22 stridsvogner har blitt ødelagt er den panserbrytende ammunisjonen borte. De gjenstående stridsvognene beskytes med høyeksplosive granater, som forårsaker alvorlige skader, samtidig som Staudegger trekker seg tilbake ved å rygge stridsvognen; hele tiden med fienden i siktet. Men det er på høy tid nå, for hans ammunisjon har tatt slutt, motoren freser, drivstoffet begynner ta slutt. Grenadierne vinket allerede entusiastisk til ham fra sine posisjoner. Regimentssjefen nåler spontant fast et jernkors, 1. klasse, på den djerve panseroffiseren.
For hans enestående mot og pliktfølelse tildelte Føreren ham Ridderkorset.
Da Staudeggers heltedåd under slaget om Kursk er relativt ukjent i dag, kan det også ses som et eksempel på prestasjonene som SS-soldater hele tiden utførte.